Homepage  Te Boek  Bettina Drion 2005

Ware verhalen - Bettina Drion

Titel: Ware verhalen
Auteur: Ton Rozema
Isbn: 9044507427
Aantal blz.: 256
Prijs: € 11,50
Eerste druk: 13 10 2005
Bindingsvorm: paperback


Inhoudsbeschrijving

Ieders leven bestaat uit verhalen. Zonder verhalen weten we niet waar we waren, waar we zijn en waar we naartoe gaan. In Ware verhalen zijn de gedenkwaardigste vertellingen van gewone Nederlanders gebundeld. Ze vertellen over grote historische gebeurtenissen als de hongerwinter, maar ook over de kleine belevenissen die het leven zo boeiend maken: een vader die na jaren z'n dochter terugvindt, een begrafenis die helemaal uit de hand loopt en [hk] heel eenvoudig [hk] een gelukkig moment langgeleden. Samen vormen de Ware verhalen een schaduwgeschiedenis van Nederland in de afgelopen tachtig jaar.

De verhalen werden geschreven voor het succesvolle Ware verhalen-project van Stichting Schrijven, het dagblad Trouw en het KRO-radioprogramma DolceVita. Samensteller Ton Rozeman is schrijver van de twee zeer goed ontvangen bundels Intiemer dan seks en Misschien maar beter ook.


Tekstfragment
Avondeten / Bettina Drion

De deur valt in het slot. Hij is thuisgekomen.

Vanaf de bovenste trede van de trap hoor ik het sissen van de pannen op het vuur. De aardappelen koken over. De bietjes zijn aangebrand. Ik ruik de verschroeide lucht.
Ik hou het briefje in mijn hand. Verbranden wil ik het. Verschroeien.
Mijn zoon van vijf kijkt me aan. Hij zit naast me. 'Wat staat er dan in?' Hij kan nog niet lezen. Hij denkt dat we zo direct gewoon gaan eten. Hij zal net als anders zeuren dat hij geen warm eten wil. Alleen appelmoes.
'Tim', zeg ik. 'Alles wordt anders.'
Hij kijkt me ongelovig aan. 'Staat dat op het briefje, mam?'
Voetstappen in de hal. De deur naar de trap gaat open, een nietsvermoedende klik. Rustige stappen op de trap. Kalm en bedaard. Alsof alles bij het oude blijft.
Mijn man is thuisgekomen. Hij ziet mij en het briefje. Mijn zoon kijkt van mij naar hem. De lucht van verkoolde bietjes is ondraaglijk.
Ik speel met het papiertje. Ik frommel het in elkaar en maak het zo klein mogelijk, alsof het daarmee niet bestaat.
Eindelijk zegt hij wat. 'Je weet het dus.'

Bettina Drion - Ware verhalen

Bettina Drion kwam via Stichting Schrijven op de website van Woordenstroom terecht. Ze schrijft al vanaf haar twaalfde, maar heeft pas enkele jaren geleden besloten om haar verhalen op te sturen om te zien of ze publicabel waren.

Met haar eerste verhaal, Avondeten, was het direct raak. Het werd gepubliceerd in Trouw, KRO-gids en in de bundel Ware Verhalen, die vorig jaar bij De Geus is verschenen. Haar tweede verhaal, Ontspoord, won de eerste prijs van de Woordenstroom Schrijfwedstrijd van maart 2006.

Intussen heeft Drion een roman geschreven die medio april 2008 bij Uitgeverij Lemmens zal verschijnen. 'Een doodgewone week' is het ironische verhaal over een 34-jarige vrouw die tot het uiterste gaat in haar ambitie een succesvol en maatschappelijk geslaagd leven te leiden en over haar bijna 4-jarige dochtertje dat verlatingsangst heeft. Meer info hierover verschijnt later op deze website en op www.lemmensonline.nl.

Ware verhalen © Bettina Drion

Homepage  Te Boek  Bettina Drion 2005