Homepage  Prozawedstrijd  Prozawedstrijd 2013  Tineke van Roozendaal  Beoordeling Vlaming

Beoordeling Casi-original - Tineke van Roozendaal door Maja Vlaming

Hoofdpersoon Catalina wandelt door een mooie, oude wijk van Sevilla op weg naar het beroemde Middeleeuwse palijzencomplex Alcázar. Daar bezoekt ze een tentoonstelling van 'handschriften', prachtig gedecoreerde Middeleeuwse teksten, ook wel casi-originals genoemd. De teksten voeren haar terug naar haar gelukkige studententijd, naar het instituut voor Romanistiek en haar docent Médiévistiek.
Ze wordt aangesproken door een knappe Spaanse man die aanbiedt om een handschrift uit de vitrine te halen, zodat zij die van dichtbij kan bewonderen. In eerste instantie slaat ze het aanbod af, maar hij paait haar met haar kennis over de handschriften en haalt haar over. Terwijl zij de handschriften bewondert, vertelt hij dat sommigen te koop zijn en fantastisch investeringsobjecten zijn. Ze gaat er niet op in maar blijft met hem praten, want Catalina – die in de zestig is – raakt gecharmeerd van de veel jongere man. Ze spreken die avond af in een restaurantje. Na een gezellige start met een paar glazen wijn, doet hij haar een concreet aanbod voor de aankoop van een kostbaar handschrift. Als ze niet toehapt, zet hij haar onder druk en probeert een aanbetaling los te krijgen.
Het verhaal eindigt ermee dat ze zich daar heel ongemakkelijk bij voelt en zich realiseert, dat ze zich heeft laten gaan door de aantrekkingskracht van de jongeman en die van de handschriften.

Het valt mij op dat de opbouw van het verhaal uitstekend is gedaan. De schrijfster weet wat ze wil vertellen, hoe ze de informatie aan de lezer kan doseren en hoe ze het einde spannend maakt. Haar vaardigheid hierin kun je goed zien, als je de opbouw analyseert:
in de eerste alinea neemt de schrijfster de tijd om de bijzondere sfeer van het oude Sevilla op te roepen. Met een paar kritische gedachten van hoofdpersoon Catalina over de andere toeristen, weet de lezer meteen dat ze meer van haar omgeving afweet dan de anderen, een kenner is.
In de daarop volgende alinea's bezoekt Catalina de tentoonstelling en leren we haar beter kennen. De schrijfster zorgt ervoor dat we met haar gaan meeleven, onder andere door het mijmeren over haar studententijd. Dat is voor veel lezers herkenbaar en maakt haar sympathiek.
Vervolgens wordt het verhaal spannender: de lezer ziet al snel dat de man iets van Catalina wil en dat hij z'n jeugdige aantrekkingskracht gebruikt om haar in te pakken, maar zij heeft het niet in de gaten.
De climax aan het eind – zij realiseert zich dat de man alleen maar uit is op haar geld – is niet onverwacht, maar wel erg goed verteld (vooral de emoties van Catalina en de verkooptrucjes van de man), waardoor het verhaal toch krachtig eindigt.

Als ik de mindere punten zou moeten aangeven, dan kom ik uit op wat schrijftechnische onvolkomenheden. Zo wordt tijdens de flashback te nadrukkelijk uitgelegd wat er aan de hand is:
'Wat er met mij gebeurt is duidelijk. Ik ruik als het ware de koffie in de koffiekamer van het Instituut voor Romanistiek. Ik zie mijn docent Médievistiek voor me ... Ik word dus teruggetrokken naar mijn studententijd.'
De lezer wordt hier aan de hand genomen en daarmee onderschat, hij begrijpt een flashback prima zonder dat alles wordt uitgespeld.

Een ander minpuntje vind ik de overbodige (bij)woorden die hier en daar staan en de zinnen minder mooi maken. Een voorbeeld: 'De teksten werden overigens ook vaak op muziek doorgeven.'
'Overigens', 'ook' en 'vaak'... één of meer van die woorden kunnen eruit.

Tot slot las ik aan het eind van de eerste alinea nog iets dat niet klopte:
'Zodra ik ergens het woord codex of handschrift lees, maakt zich een nieuwsgierigheid van mij meester die ik goed begrijp. Het is eerder opwinding dan nieuwsgierigheid.'
Eerst wordt ze heel nieuwsgierig, waarna ze meteen stelt dat ze niet nieuwsgierig is maar opgewonden?

Maar al met al heb ik weinig aan te merken: helemaal niets op de opbouw en de inhoud, en maar een beetje op de schrijftechniek. Ik vind 'Casi-original' een prima verhaal, met een sympathieke menselijke hoofdpersoon en een prachtige sfeersetting.



Maart 2013, Maja Vlaming

Beoordeling Casi-original - Tineke van Roozendaal door Maja Vlaming

Homepage  Prozawedstrijd  Prozawedstrijd 2013  Tineke van Roozendaal  Beoordeling Vlaming