Homepage  Prozawedstrijd  Prozawedstrijd 2013  Nienke Pool  Beoordeling Vesseur

Beoordeling Welkom op Facebook - Nienke Pool door Eva Vesseur

Wat een verhaal. Door een medium als Facebook kan men in vreemde situaties terechtkomen.

Nienke Pool gebruikt in dit verhaal verschillende genre’s door elkaar. Als lezer schiet je van romantische komedie, naar thriller, who dunnit en het absurdisme. Door de slordigheden in de tekst kom ik niet in elk genre even makkelijk, maar het is een zeer vermakelijk verhaal. Van de film Bridget Jones Diary naar de DE Da Vinci Code, allemaal besprenkeld met een vleugje Roald Dahl.

Het begin.
Door de titel ‘Welkom op Facebook’ denken we dat we in een modern en lichtvoetig verhaal belanden. De eerste alinea zet ons echter meteen al aan het denken. Er wordt Italiaans gesproken en Interpol moet eraan te pas komen. Hier is een mysterie gaande en als lezer wil je meteen weten wat er aan de hand is.

2)Vervolgens leren we de oververhitte Maura kennen. Een klungelige jonge vrouw met een hoop vermakelijke pech. In deze alinea is wel sprake van wat slordigheden. In de eerste alinea worden citaten goed afgewisseld met beschrijvingen. In de tweede alinea loopt dit een beetje door elkaar.
“Maura was zo moe dat ze de eigenaar maar half verstond. ‘Gesloten zegt u? Ik kom helemaal uit Holland. Dit kunt u niet menen.’
Wat een rotreis.”
In dit kleine stukje tekst lijkt ‘wat een rotreis’ ook een citaat te zijn. Dit zijn Maura’s gedachten. Het is raadzaam om toch ‘zegt ze’ en ‘denkt ze’ aan de tekst toe te voegen in de hele tweede alinea. Nu zijn het slordige halve zinnen.
De tweede alinea heeft het meeste weg van een romantische comedy. Dit zou zo een filmscène kunnen zijn. Maura valt van de ene tegenslag in de andere. Het maakt haar voor de lezer sympathiek en het leest vermakelijk.

3/4) Het lot lijkt zich te keren. Maura valt met haar neus in de boter. Ze treft heerlijk eten en een knappe man. De bruine ogen en zijn vlijende woorden brengen ons in de stemming van een Bouquet-reeks achtig verhaal. En ook het begin van de vierde alinea lijkt een lekker lezend liefdesverhaal vol van clichés. Maar dan gebeurt er iets vreemds. De Mentos. Als lezer blijft het lastig om te geloven dat zo’n meisje zelfmoord zou plegen. Als lezer weten we ook helemaal nog niet waarom. Dit heeft meer inleiding nodig. Het gif heb je nodig voor later in het verhaal, maar de reden dat ze het bij zich heeft lijkt niet te werken. Als je het er wel in schrijft, doe het bij de introductie van Maura. De vrijpartij die volgt lijkt helemaal in lijn met de stijl die in deze alinea is ingezet.

5) Nog wat losse slordigheidjes:
“Dagen gingen voorbij en haar vader had bijgeboekt.”
Als lezer denk je in eerste instantie dat haar vader naar Italië komt. Schrijf dit nauwkeuriger op. Het deel erna klopt ook niet. Franco is ziek en vervolgens rijdt ze achter hem op een scooter? Als het toeval is dat ze hem ziet, dan moet je dat beter beschrijven. Nu lijkt ze op hem te wachten.

6) Ineens is PeterPaul in beeld. Het is een leuk detail dat het wederom een eigele Punto is.

7) In alinea 7 komen we ineens in een horror terecht. Een verbrijzelde rechter oogkas en vastgebonden handen. PeterPaul blijkt heel iemand anders dan de lezer tot nu toe wist en het is wel heel toevallig dat hij daar is waar de minnares van Franco is. Het zou mooi zijn wanneer dit iets eerder al geïntroduceerd was. Stel: PeterPaul had eerder een vriendschapsverzoek op FB aan Franco gestuurd of PeterPaul zou op de FB van Mauro veel sterker als sukkel te boek staan. Dat maakt het iets meer geloofwaardig. Ook snap ik zijn wraakactie niet zo heel goed. Hij is tenslotte zelf ook vreemdgegaan met de onderbuurvrouw. Wat beweegt hem dan om zoveel moeite te doen en zijn ex-vriendin in elkaar te slaan? Het is een mooie samenloop van omstandigheden dat hij het gif eet en dat daardoor Maura gered is. Dit lijkt dan weer heel erg op een Scandinavische thriller waarbij elk detail een functie heeft.

Twee tips:
1) bedenk goed wie Maura is en wat ze wil. Schrijf daarnaartoe. Zij is je hoofdpersonage, je protagonist en de motor van het verhaal. Als zij naar Italië gaat op zelfmoord te plegen, dan moet de lezer dat voelen.
2) Bouw alle onderdelen in het verhaal zorgvuldig op en schrap desnoods de onbelangrijke zaken. Elk detail moet van belang zijn en alles moet verband met elkaar houden.
 

Januari 2014, Eva Vesseur

Beoordeling Welkom op Facebook - Nienke Pool door Eva Vesseur

Homepage  Prozawedstrijd  Prozawedstrijd 2013  Nienke Pool  Beoordeling Vesseur