Homepage  Prozawedstrijd  Prozawedstrijd 2013  Peter Boonstra  Beoordeling Vesseur

Beoordeling De boodschap - Peter Boonstra door Eva Vesseur

Een snel, vlot en makkelijk leesbaar verhaal. De woorden schieten onder je ogen door en vanaf de eerste zin begrijp je de toon van het verhaal. Het doet een klein beetje denken aan Kluun.

Evert, het hoofdpersonage, vindt de verpakking van een zwangerschapstest. Hij trekt vrij snel de conclusie dat zijn vriendin Marian niet zwanger kan zijn van hem omdat ze het altijd veilig doen. Zijn gedachten gaan terug naar de gezamenlijke reis naar Israël. Zou Marian met iemand anders naar bed zijn geweest?

Het beeld van Evert, het hoofdpersonage, wordt meteen levendig geschetst. Met zijn tandenborstel in zijn mond bestudeerd hij een gekleurde karton in de prullenbak. Een zwangerschapstest. De dialogen gaan ook rap. Prettig rap. Er wordt weinig uitgelegd, maar de lezer begrijpt het meteen. De dialogen zijn heel scherp en lijken op toneel of filmdialogen. Veel suggestie, weinig bijzinnen. Lekker. Het tikkeltje cynische toontje maakt het wel lastiger om echt een tweede laag in het verhaal te krijgen. De code van de taal is vol humor en vlot, dan is de lezer niet voorbereid op dieper lezen of lezen tussen de regels door.

‘Bestudeerde het drukwerk’,
‘Stuntelig had hij geprobeerd haar te imponeren met zijn verbale kwaliteiten’.
Dit zijn zinnen waar humor in zit maar ook een soort cynisme. Het zorgt er in ieder geval voor dat we het hoofdpersonage zien als een licht stuntelig, beetje een opschepper, te snel pratend ‘mannetje’. Dit is een heel leuk personage. De lezer kan zich goed inleven ook in Marian. Tussen de regels door zie ik haar af en toe met haar ogen draaien.

Er zitten een aantal duidelijke verwijzingen in het verhaal. De afbeelding van Annunciatie van Fra Angelico en later in het verhaal natuurlijk David (is Evert Goliath of gaat het om David’s 9 zonen van verschillende vrouwen?), Israël en de plek waar Jezus Christus geboren is uit de maagd Maria.

Dit zijn twee best tegenstrijdige onderwerpen. De snelle stuntelige copywriter en zijn vriendin en David in Israël en een onbevlekte ontvangenis. Het brengt de lezer aan het twijfelen en het zet de lezer aan het denken. De verwijzingen zijn ook zo mysterieus gedoseerd dat het niet te afwezig is maar ook niet te dik er bovenop ligt. Goed gedaan. Het eind is alleen een beetje teleurstellend. De lezer vraagt zich af: is Marian vreemdgegaan en houdt ze Evert voor de gek of heeft zich iets sacraals afgespeeld in Israël? Het zou mooier zijn als de lezer in twijfel wordt achtergelaten. De laatste zin: “De test was trouwens negatief, als het je interesseert.” is jammer (tenzij er iets anders bedoeld wordt maar dat is niet duidelijk genoeg). Het is mooier wanneer ook in de conclusie nog een metafoor zit. Misschien moeten ze het appartement wel uit en op zoek naar een herberg, misschien ziet hij een ster als hij naar buiten kijkt of misschien belt David juist op dat moment….
 

September 2013, Eva Vesseur

Beoordeling De boodschap - Peter Boonstra door Eva Vesseur

Homepage  Prozawedstrijd  Prozawedstrijd 2013  Peter Boonstra  Beoordeling Vesseur